anarchy

Anarchis­tische Bibliotheek

Bij de bibliotheek van de Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) kun je tegen een kleine borg boeken lenen. Er is keuze uit enkele honderden titels in verschillende talen (Nederlands, Engels, Turks, Spaans, Frans, Duits). De collectie omvat theoretische en praktische boeken over onderwerpen als geschiedenis, arbeid, kraken, ecologie, antifascisme & antiracisme, kunst & cultuur en gevangenisstrijd. De meeste boeken zijn geschreven door anarchisten of vanuit een anarchistisch perspectief, maar er zijn ook boeken die niet geschreven zijn door anarchisten en die ook niet expliciet over anarchisme gaan, maar vanwege de ideeën van de schrijver/-fster toch een plaats in de anarchistische bibliotheek verdienen. Ook ligt er een grote hoeveelheid onafhankelijke informatie ter inzage in de vorm van tijdschriften, zoals De As, Buiten de Orde (Vrije Bond), De Fabel van de Illegaal, De Nar, Uitbraak (ABC Gent) en Freedom.

Boeken kunnen gratis worden geleend voor een periode van vier weken tegen betaling van een borg van € 5 die wordt ingehouden als het boek met schade (anders dan door lezen, bijv. waterschade) wordt teruggebracht. Telefonisch verlengen is één keer mogelijk. Bij zoekraken van het boek moet € 20 worden betaald om het boek te kunnen vervangen.

open iedere zaterdag 14-18 uur
Binnenpret, infokafee Bollox, Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam
tel:  0 2 0 - 6 7 9 0 7 1 2

De Anarchistische Bibliotheek organiseert ook lezingen en vertoont films:
18 oktober 2009 'Sacco e Vanzetti' - speelfilm over het schijnproces en moord op twee italiaanse anarchisten door de amerikaanse staat
11 juli 2009 lezing Anatole Dolgoff - Sam, de IWW en anarchosyndicalisme in de USA
19 april 2008 lezing Martyn Everett - Kunst en de Anarchisten
13 oktober 2007 lezing Dick Gevers - Surrealisme en Anarchisme

De AGA is een groep mensen die samenwerken voor het creëren van oplossingen en alternatieven voor de problemen die zij tegenkomen op het werk, op school of ergens anders in de maatschappij. Uitgangspunt hierbij is het anarchisme. De AGA strijdt voor zelfbestuur en een wereld zonder uitbuiting of onderdrukking waarin geproduceerd wordt naar behoefte en niet voor winst.
De bibliotheek is ook de plek om in contact te komen met de AGA en ideeën uit te wisselen of gewoon een kopje koffie te komen drinken.

Anarchistische Groep Amsterdam
postbus 16521
1001 RA  Amsterdam
aga@agamsterdam.org